FAQs Global Glass Group

FAQ's GGG

Veel vragen zijn al eens aan ons gesteld. Misschien staat jouw vraag ook tussen onze opsomming van veelgestelde vragen.

Bij isolatieglas kan condensvorming optreden aan de binnen- of buitenzijde van de ruit. Dit is geen productiefout en heeft ook geen negatieve gevolgen. Wel kan de aanwezigheid van condens door kopers of gebruikers als storend of verrassend (als niet passend bij het product) worden ervaren.

Condens binnenzijde
Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan tegen het glasoppervlak. Bij isolerende beglazing als HR isolerend dubbelglas is dit risico kleiner dan bij enkelglas. Het is echter ook afhankelijk van de situatie. Condensvorming aan de binnenzijde kan men voorkomen door goed te ventileren. Zeker als je bestaande beglazing vervangt, moet je goed kijken naar de mogelijkheden om te ventileren.

Condens buitenzijde
Condensvorming aan de buitenzijde ontstaat eveneens bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het komt maar in een beperkt aantal situaties voor en is niet te voorkomen. De kans op condensvorming is het grootst in de ochtenduren van het voor- en najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Bij isolerende beglazing met een goede warmte-isolatie is het warmteverlies door het glas beperkt en blijft de buitenruit relatief koud, waardoor de kans op condens op het glas groter is. Hoe beter de warmte-isolatie van de beglazing, hoe groter die kans. Condens aan de buitenzijde is dus in wezen een bewijs dat het glas “werkt”.
De ruit droogwrijven heeft geen zin. Zolang de buitentemperatuur laag en de relatieve vochtigheid buiten hoog is, kan de condens terugkomen. Wanneer het als zeer storend wordt ervaren zijn er wel speciale anti-condens coatings verkrijgbaar die de aanzet van condensvorming vertragen of in sommige gevallen zelfs helemaal voorkomen.

Bron: Bouwend Nederland – Vakgroep GLAS

Het hoe en wat van de subsidieregeling op isolatieglas:
ISDE: Isolatiemaatregelen woningeigenaren (rvo.nl)

Milieubelasting daalde tot wel 45%.

Omdat glas bijna volledig gerecycled wordt, daalde de milieu-impact hiervan aanzienlijk de afgelopen jaren. De Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland liet daarom nieuwe berekeningen maken van de diverse samenstellingen van isolatieglas en paste de productkaarten aan. De milieubelasting van standaard isolatieglas daalde bijvoorbeeld met maar liefst 45%. De nieuwe waarden zijn nu opgenomen in de Nationale Milieudatabase. Hiermee is een grote stap gezet om meer glas te kunnen gebruiken in gebouwen.


“De glassector zette grote stappen in het verduurzamen van het productieproces. Hierdoor is de uitstoot aanzienlijk verlaagd,” benadrukt Cor Wittekoek, secretaris van de Vakgroep GLAS bij Bouwend Nederland. “Deze nieuwe cijfers geven partijen als architecten en aannemers de mogelijkheid om met glas de milieu-impact van gebouwen te verlagen. Isolatieglas is een belangrijk product om gebouwen verder te verduurzamen, het energieverbruik terug te dringen en te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Vervang daarom alle oude data en gebruik de nieuwe productkaarten zoals beschikbaar in de Nationale Milieudatabase.”


Glasheldere verbeteringen
Dat de glassector flinke stappen heeft gezet zie je bijvoorbeeld terug bij standaard isolatieglas. In de oude berekening had dit type glas een milieukostenindicator (MKI) van 7,295, in de nieuwe berekeningen werd dit teruggebracht naar 4,44. De MKI van triple glas ging met bijna 30% terug van 9,474 naar 7,00. De MKI vat alle milieueffecten samen in één score en wordt uitgedrukt in euro’s.


Double check van nieuwe berekeningen
Bouwend Nederland gaf SGS de opdracht om de nieuwe berekeningen te maken. Zij deden een representatief onderzoek bij grote fabrikanten en vroegen productgegevens op van het glas. SGS actualiseerde de milieu-impact en maakte nieuwe productkaarten. Om zeker te zijn dat de berekeningen kloppen, worden berekeningen altijd door een tweede partij bekeken. Onlangs gaf LBP Sight een positieve review van de berekeningen.


Productkaarten online beschikbaar
De nieuwe productkaarten van de diverse samenstellingen van isolatieglas zijn vanaf heden opgenomen in de Nationale Milieudatabase. De productkaarten zijn categorie 2 kaarten, wat wil zeggen dat deze data onafhankelijk van leverancier- en merk zijn. Wij verwachten hiermee dat (isolatie)glas zijn belangrijke functie in gebouwen zal vergroten.
Bron: Bouwend Nederland Vakgroep GLAS

 

 

HR of HR++ wordt met name bepaald door de spouwbreedte.  
Spouw mm
6 7 9 10 12 13 14 15 16 18 20 24
Iso HR hr hr+ hr+ hr+ hr+ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++
Iso HR 1,0 hr hr+ hr+ hr+ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++
Iso ZHR hr hr+ hr+ hr+ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++ hr++

Contact

Bedankt voor uw interesse in Global Glass Group. Wij zullen uw aanvraag spoedig beantwoorden. GGG is een glasgroothandel en doet specifiek en uitsluitend zaken met andere bedrijven, niet met consumenten.

  • Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacystatement
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
contact logo

Nieuws

Alle
GGG nieuws
Glasbranche nieuws
Bouw nieuws

Energietoeslagontwikkeling – Dutch TTF Natural Gas Futures

Bekijk de dagelijkse TTF gasprijzen.

Wanneer is glasisolatie een goed idee?

Omdat glas bijna volledig gerecycled wordt, daalde de milieu-impact hiervan aanzienlijk de afgelopen jaren. De Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland liet daarom nieuwe berekeningen maken van de diverse samenstellingen van isolatieglas en paste de productkaarten aan.

Sterk verlaagde milieubelasting isolatieglas opgenomen in Nationale Milieudatabase

Omdat glas bijna volledig gerecycled wordt, daalde de milieu-impact hiervan aanzienlijk de afgelopen jaren. De Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland liet daarom nieuwe berekeningen maken van de diverse samenstellingen van isolatieglas en paste de productkaarten aan.
Veligheidsglas 2